ANKARA / ÇANKAYA - Akşemsettin İlkokulu

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL OYUNLARIMIZ/

OUR TRADITIONAL GAMES THAT ARE ABOUT TO BE FORGOTTEN

Oyun, mutlu ve sağlıklı çocuk gelişiminin önemli bir parçasıdır. Çocuğun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi, barınma ne kadar önemliyse oyun da aynı öneme sahiptir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 31. Maddesin' de " Taraf devletler çocuğun dinlenme, boş zamanı değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence etkinliklerinde bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkın sunar." ( UNICEF, 2020) İfadeleriyle oyunun önemi ve çocuk için bir hak olduğu vurgulanmıştır.

Bu projede öğrencilerimize unutulmaya yüz tutmuş yöresel adıyla çocuk sokak oyunlarını tanıtmak, bu oyunlar yardımıyla oyun oynamayı öğretmek, kurallara uymayı, arkadaşlarıyla geçinmeyi, web2.0 araçlarından destek alarak oyunu eğlenceli ve kalıcı hale getirmektir. Projemizde öncelikle grup üyelerinin bulunduğu yörenin adıyla bilinen ama birbiriyle yakın oyunlara öncelik verilecektir. Etkinliklerimize velilerimizde dahil edilecektir.

Bu projenin oluşturulmasında yaptığımız veli görüşmelerinde " Bu çocuklar oyun oynamayı bilmiyorlar." serzenişi de çok etkili olmuştur. Projemiz öğretmen- öğrenci - veli çalışmalarını kapsamaktadır. Çocuk kendini, ailesini ve çevresini bu sürece katarak, bireysel kontrol algılarını geliştirecek, kaygılarını azaltacak, öz güvenini yükseltecek, saygılı, işbirlikçi, yardımsever ve sağlıklı kafa- beden yapısına sahip bireyler olma yolunda ilerleyeceklerdir.